Enhedslisten i København

Jeg fik nærmest et chok, da jeg læste, at Enhedslisten ville være det største parti i København, hvis der var valg i morgen. Vi taler om et parti, der åbent er til nationalisering af virksomheder, nedlæggelse af den private ejendomsret, afskaffelse af militæret og politiet og meget mere af samme skuffe. Vi taler om et parti med samme ideologi som den, der styres efter i Nordkorea, på Cuba og tidligere i DDR og andre af de gamle østbloklande.

Hvilke mekanismer er det mon, der får danskere til at agere således? Vi taler om en befolkning i et land, der er grundlæggende demokratisk, og hvor selv den ringest stillede del af befolkningen lever voldsomt bedre end de fleste gør i de lande, der styres efter Enhedslistens model.

Enhedslistens partiprogram

Her ser du et uddrag af Enhedslistens partiprogram:

»Derfor er det nødvendigt at gennemføre en revolution – i betydningen et gennembrydende systemskifte, hvor en mobiliseret og velorganiseret arbejderklasse og dens allierede fratager den herskende klasse de enorme magtmidler, den reelt bestyrer i dag. Konkret drejer det sig om overtagelse af de økonomiske nervecentre (arbejderovertagelse af de større virksomheder, demokratisk kontrolleret samfundseje af bank- og kreditvæsen), men også om at erstatte de centrale dele af statsapparatet med nye folkemagtsorganer.«

»Der må hverken bygges flere eller bredere motorveje i Danmark«.

»Alle U-landes gæld skal slettes«.

»Den danske børs skal lukkes, og bankerne skal nationaliseres«.

»Den private ejendomsret skal ophæves«.

»Samfundet skal totaløkologiseres«.

»Gennem revolution skal overklassen fratages sine magtmidler«.

»Politiet og militæret skal nedlægges«.

Nej – det er ikke en joke! Det er, hvad der står at læse i deres partiprogram. Og det er altså, hvad næsten 14% af Danmarks stemmeberettigede går ind for – og hvad et stort flertal af københavnere ønsker for Danmark. Men hvorfor?

Hvorfor vil danskerne afskaffe frihed og demokrati?

Se – det har jeg min helt egen vurdering af, og den er sikkert ikke populær. Men det plejer jo ikke at hindre mig at ytre mig, så here goes:

 1. Gennemsnitsdanskeren er politisk dårligt begavet. “Det går jo skidegodt, så hvorfor bekymre sig om den slags”, synes at være holdningen
 2. Gennemsnitsdanskeren er absurd forkælet af det offentlige, og derfor er enhver kampgejst og evne til indsigt effektivt fjernet fra ham/hende
 3. De borgerlige partier har svigtet fuldstændigt i et usmageligt anfald af behagesyge og taburetklæberi
 4. Demokratiet er blevet så selvfølgeligt, at de fleste danskere ikke tænker over, hvilket enorm privilegium det er at kunne stemme. Og derfor synes mange, at en “stemme i protest” er OK. Men en stemme i protest på et udemokratisk og livsfarligt parti som EL er IKKE i orden. Det er en hån mod alle, der har ydet for at sikre et frit Danmark – og en hån mod de, der hver dag risikerer livet i kampen for selv de mest basale demokratiske rettigheder ude i verden.
 5. For en ligeglad med verden person er det snublende nært at stemme på EL, for de er “satme friske og Johanne er jo en sild” – og så er det fløjtende ligegyldigt, at Johanne er en slange og en ekstremt farlig person med holdninger, der gør nynazister og andre idioter til små hyggelige fætre i sammenligning.

Tænk, at et folk er blevet SÅ forkælet, at et af verdens ældste og fineste demokratier kan sættes i risiko ved at bringe antidemokratiske kræfter til magten. Det er så sørgeligt og så skræmmende.

Hvorfor jeg bekymrer mig om det, når jeg har mit på det tørre i USA? Fordi jeg er dansker (endnu), og fordi jeg holder af mit gamle land på mange måder. Hvorfor skulle jeg ikke kunne være bekymret for 5,6 millioner mennesker, der i forkælelse, kedsommelighed og politikerlede vælger det mest rabiate og ekstreme parti i Danmark til posterne? Enhver med blot perifert kendskab til, hvad EL står for, må være syge af bekymring over dette.

Kære gamle landsmænd: Vågn op! Hold jer fra den flok skruppelløse og virkelighedsfjerne banditter i EL. Stem for dælen socialdemokratisk, hvis I absolut skal være til den røde side. Men hold jer fra EL og hold jer fra et SF, der huser en betonkommunist og DDR sympatisør som Ole Sohn.

Da jeg ikke tror på Gud, må jeg i stedet slutte med: Må I bevare Danmark!

Rosenstand out!

P.S.: Du kan læse lidt mere om herlighederne – klik her

Rigtige kvinder og mænd deler da! Gør du?

25 kommentarer til “Enhedslisten i København”

 1. Hvor er det bare rigtigt! Hvad skal der til for at du kommer til Danmark og går ind i politik? Min stemme har du!

  1. Jo tak, Ditte 🙂 Men det kommer ikke til at ske. Jeg bliver i USA, hvor jeg har hjemme og føler mig hjemme. Jeg tvivler nu også på, at jeg kunne blive valgt til tinge – jeg er ikke ligefrem prototypen på en politiker 😉

   1. Så hyg du dig bare i USA, der er nemlig styr på tingene…. Betaler du dansk skat!? Eller har du fundet smuthullet til penge og biler i drømmeland?

    Undskylder for tonen og kan godt se det fra dit synspunkt, men folk er ikke dumme. Folk er bare træt af rige mennesker der snakker milliarder.. Derfor enhedslisten, se det som en provokation til vores faldefærdige demokratiske system.

   2. Hej Carsten
    Ja – jeg ejer jo en del virksomheder i Danmark, der til sammen betaler et syvcifret beløb i skat årligt. Smuthuller beskæftiger jeg mig ikke med – jeg betaler skatter og afgifter der, hvor det er mig pålagt.
    Jo – hvis man kan stemme på EL, fordi man er træt af de velhavende mennesker der holder systemet kørende, er man sgu dum 😉

 2. Forleden dag var der en i nyhederne på TV, der var sur over at hendes delvise overførselsindkomst (økonomisk støttet fleksjob på 15-20 timer om ugen) gradvist ville blive reduceret fra 30k til 25k.

  Hun havde selvfølgelig et argument for at hun skulle have så mange penge: at “vi er solidariske”.

  Eftersom de rigtige svage af de stærke på overførselsindkomst får cirka 10,000 – og de lavest lønnede, der knokler røven ud af bukserne får omkring 15,000 før skat – og evigt og altid har været truet af dag-til-dag fyringer, har jeg meget svært ved at få øje på det solidariske. Jeg har haft de mest shitty jobs og absolut ingen følelse af at der skal være en fleksjobber, der modsat mig, skal arbejde halvt så mange timer, og modsat mig, ikke har nogensomhelst garanti for en indtægt i morgen – men til gengæld får hun støtte til at få det dobbelte.

  Jeg synes det er ækelt, ligesom fagbevægelserne kalder sig selv for solidariske. De er ikke solidariske, men priviligerede, ligesom dem deres forfædre kæmpede imod i sin tid, så det ville klæde dem rigtigt godt at droppe ordet “solidarisk” når det gælder dem selv.

 3. Steen Olsen

  What!? Nu kender jeg jo til dig, Rosenstand, og smider derfor en kommentar før jeg tjekker deres partiprogram, for jeg har ufattelig svært ved at tro at dette ikke er en joke… Fuldstændig ansvarsløst, forkælet og enormt trist. Det er desværre en trist bagside af et ‘vellykket’ velfærdssamfund. Trist, trist, trist…

 4. Kristian Lemme

  “Gennemsnitsdanskeren er politisk dårligt begavet. “Det går jo skidegodt, så hvorfor bekymre sig om den slags”, synes at være holdningen”.

  Jeg vælger at tro på at ovenstående er rigtigt, for jeg håber virkelig ikke de 14% oprigtigt mener det, så står det værre til end først antaget.

  Men jeg vil også tror at en meget stor del af de 14% er på overførselsindkomst, eftersom hver gang Johanne åbner munden, så bliver folk på en eller anden overførselsindkomst nævnt, der er vist ikke nogen tvivl om hvor hun henter vælgere.

  Rigtig godt skrevet Thomas! – Og som du nok allerede ved, så er jeg enig hele vejen igennem.

 5. Jeg kunne ikke være mere enig. Størstedelen af den danske befolkning er nemlig en bunke (møg)forkælede og politisk uvidende borgere, der ikke aner, hvor godt vi har det i Danmark og faktisk heller ikke gider at bekymre sig. Det mindste modstand og så skal man absolut brokke sig og give nogen skylden. En global finanskrise, der på ingen måde kunne undværes i lille Danmark (ikke med hverken daværende eller nuværende regeringspartier), har pludselig givet den røde blok (ja, ekstremisterne) ekstra meget fokus – men fokus fra hvem? Fra mindre begavede, ligeglade og forkælede medborgere, der bare følger strømmen. Ja, det er sgu da trist.

  Hvorfor mon Paradise Hotel, Divaer i Junglen, Singleliv, Unge mødre (og en masse personligheder fra disse programmer) er blevet så populære? Hvorfor har nyhedskanaler som TV2News eller DRK, History Channel, National Geographic m.m. med deres fantastiske programflade ikke flere seere – mest af alt blandt den yngre målgruppe? Fordi ingen gider at bekymre sig, udfordre sig, belære sig!

  Der er generel dovenskab i Danmark – og DÉT, kære venner, er en folkesygdom.

  Rosenstand, rigtig god artikel – jeg deler din bekymring for gode gamle Danmark.

 6. Tak for responsen til jer alle – ingen nævnt og ingen glemt. Indtil videre har jeg ikke fået hovedet rykket af – det er jo altid noget 🙂

 7. Du overser en meget vigtig del i din analyse. Og det er: hvor skal dem der gerne vil stemme på “klassisk” venstrefløjspolitik stemme henne idag, hvis ikke på EL? S og SF taler nærmest højreorienteret politik og hvis man som vælger ikke vil have det, men ønsker nogen der taler om solidaritet, om bankskatter, om at fællesskabet skal klare det – og at investeringer og ikke skattelettelser er svaret – jamen så er EL pt deres eneste bud??? Med S og SF der falder i målinger og taler Radikal politik er der et MASSIVT “rum” hvor EL kan boltre sig og komme med bløde, klassiske venstrefløjspolitiske udmeldinger som burde være klassisk S og SF politk og EL burde være meget mere “ekstreme” i deres holdninger. Derfor er EL ikke nødvendigvis et aktivt tilvalg – det er S og SF der vælges fra!!! Og så tager man EL, for hvem taler ellers venstrefløjspolitik, som er det vælgerne efterspurgte da de sagde nej til den blå blok?

  1. Det er sandt nok, Mads. Men det er stadig et udtryk for hasard og/eller lav intelligens at lege med stemmer på et parti, der er antidemokratisk. Måske var det bedre at melde sig ind i S eller SF og ændre på virkeligheden hos de partier?

 8. Jeg hører dig thomas – men vælgerne får jo ikke det de søger hos S og SF, hvorfor falder de i målingerne? Hvorfor får EL 300 nye medlemmer på få dage efter regeringens skatteaftale med V og K? Fordi det ikke længere er dem der fører kerne rød politik. Den plads er helt åben og den boltrer EL sig på!! Og igen: jeg tror ikke du kan tage deres partiprogram for gode varer, i henhold til hvad de stemmer for i folketingssalen. I så fald ville jeg være MINDST lige så bekymret for DF som har absurde udtalelser i deres partiprogram!!!

  Det er jo lidt det samme som med Liberal Alliance, de tager jo de konservatives (og lidt af venstres) stemmer. Men hvorfor ikke blive hos Kons og ændre tingene der? Sådan fungerer det bare ikke helt. Desuden er LA og Kons igen et eksempel på et parti der aktiv fravælges fremfor et der aktivt tilvælges

 9. (omvendt kunne man endda sige at så mange nye tilmeldiner i EL kunne gøre partiet til et meget mere demokratisk indstillet parti end det er idag, og så er det den kamp flere vælgere måske nærmere vil kæmpe)

 10. du kan jo selv se om du kan finde et sted i deres partiprogram hvor de stemmer for skattelettelser for over 10 mia kr. Det findes nok ikke.
  Men det var de klar til, med skatteaftalen med regeringen.

  Så tror jeg heller ikk du skal tage meget andet i det partiprogram så seriøst?!

 11. Ja, more or less.
  Jeg tror ikke du idag kan finde noget parti hvor deres partiprogram (som kun opdateres med få ændringer pr årskongres) gennemføres. Jeg ville sgu nødigt leve i det racerene land DF ligger op til i deres partiprogram. Eller have det velfærdssamfund vi får med Kons. ønsker om en meget lav skat for alle.
  Så jeg tror faktisk ikke de programmer er noget man idag skal tage så seriøst.

  Og overvej lige om det er god EL politik, at give skattelettelser for 10 mia kr??? Overhovedet ikke!!
  Men det var de villige til – jeg tror det siger meget om at den politiske virkelighed og et partis partiprogram (og det gælder alle partier) er to vidt forskellige ting

 12. Hvordan har jeg dog fået forvildet mig ind her??
  Nå men..
  Du overser en helt basale pointe omkring at vi er en del mennesker der ønsker andre ting for vores fremtid end du lige render rundt og gør. Uddraget af partiprogrammet er radikalt for dig, men ikke for mig.
  Og prøv lige at få øje på din egen normative demokratiforståelse, når du kalder et politisk opstillet parti for udemokratisk. At det skulle være udtryk for hasard og lav intelligens at stemme på mennesker der, i sumpen af holdningsløse vendekåber, formår at stå fast på et sæt holdninger og en række visioner (som du tydelig vis ikke deler) er udtryk for udtalt arrogance – for ikke at kalde det ignorance, fra din side. Kompleksiteten bliver muligvis for meget for dig, men som du skriver føler du dig også bedre tilpas i et land hvor den politiske kompleksitet er reduceret til et minimum (to partier + det løse).
  Og så er det jo tom snak med dine paralleller til Nordkorea, Cuba etc. Det fungerer flot på skrift, og er fine farver på dit maleri, men intet andet end retorik. Vi (andre) ved jo godt at det blot er et meget anvendt liberalt greb og ikke en potentiel fremtid i en dansk kontekst.
  Enhver der har læst blot en overfladisk introduktion til videnskabsteori er klar over at din liberalisme ikke er lig med frihed – det er blot en anden strukturerende ramme vi må agere i.
  Min stemme på EL er ikke en stemme i protest, men en stemme for en række værdier jeg tror på. Hvis du vil kalde det udemokratisk vil jeg råde dig til at lukke øjnene i 1½ minut og tænke det igennem igen.
  P.S. grunden til at du ikke har fået “rykket hovedet af” endnu er formentlig at dit indlæg ikke vækker nogen speciel opsigt, det er en række stereotypier der gentages igen og igen. Og her er vi tilbage ved starten; hvordan har jeg dog fået forvildet mig ind her??

  1. Tak for dit indspark. Nej – jeg ved og respekterer, at der er andre ønsker for et samfund end mine. Det er jo derfor, jeg er demokrat. Jeg vil godt medgive dig, at det er en smule fortegnet at kalde EL for et ikke demokratisk parti. Lad mig omformulere: EL er et parti, der ved først givne lejlighed vil afskaffe demokratiet. Det er de simpelthen nødt til, for socialisme/kommunisme kan IKKE gennemføres i et demokrati. Og det er ikke min påstand – det er virkeligheden det bedste bevis på. Der har endnu ikke fandtes et land i verden, der har gennemført EL’s partiprogram uden et samtidigt systemskifte til noget, der er – om muligt – endnu værre end nazismen.

   Jeg indrømmer blank, at det er stereotype betragtninger. Men hvorfor ikke?

   Og jeg erkender din fulde ret til at stemme EL – og at det er et demokratisk valg. Men har DU lukket øjnene et halvt minut og tænkt igennem, hvad det er for et samfund, det vil ende med?

 13. Lad os lige få det gjort klart, at Enhedslisten ikke er et antidemokratisk parti. Der er ingen af de ting, som du fremhæver i din blog, der gør Enhedslisten til et antidemokratisk parti. Enhedslisten har ikke tænkt sig at afskaffe de frie valg, så hvis man er imod de ting, som Enhedslisten gennemfører, i tilfælde af at de får regeringsmagten, så er man i sin gode ret til at stemme på et andet parti og skaffe Danmark et nyt politisk flertal, hvorefter man kan give den private ejendomsret tilbage til befolkningen, genetablere politiet og militæret osv.

  Men jeg er enig i, at der er nogle skræmmende ting blandt det, som Enhedslisten vil indføre. Jeg er selv socialdemokrat af ideologisk forstand og har derfor en modvilje mod flere af tingene, da jeg går ind for den private ejendomsret og de frie markedskræfter. Alligevel har jeg selv tænkt mig at stemme på Enhedslisten i protest mod Soc.dem og SFs højredrejning. Det er ganske enkelt den eneste beføjelse man som vælger har, når partierne flytter sig fra de værdier, som de burde repræsentere.
  Du forslår godt nok, at man som borger, istedet for at stemme på EL, burde melde sig ind i Soc.dem og SF og aktivt kæmpe for at ændre deres politik. Det er også en mulighed, men det er nu en gang ikke alle mennesker, der har tiden og/eller det personlige overskud til at engagere sig i politik, og derfor må man nøjes med det udvalg, der er i forvejen, og da Soc.dem. og SF ikke længere repræsentere de lavtlønnede, arbejdsløse, syge, førtidspensionisterne og folk der i det hele taget ønsker en rød politik, så må man gå til den sidste mulighed, som er Enhedslisten. Langt de fleste af disse vælgere, inkl. undertegnet, vil dog være lige så hurtigt væk igen, den dag Soc.dem og SF igen vender sig mod deres oprindelige værdier, og derfor skal du heller ikke lægge mere i, at 14% vil stemme på Enhedslisten, da det udelukkende er en protest mod den politiske dagsorden.

  1. OK – så lad os sige, de ikke er et antidemokratisk parti (de er jo også valgt ind på demokratisk vis). Men deres dagsorden og program er ikke gennemførligt på demokratisk vis, og derfor vil det gå, som det er gået SAMTLIGE andre steder i verden, hvor EL’s meningsfæller har fået magt, som de har agt. Og tro mig (jeg har rejst meget i den gamle Østblok): Det ønsker du ikke. Og deres system er ikke gennemførligt med demokrati – og derfor afskaffes det.

 14. hej jeg er ikke støtte for el eller for den sags skyld nogen andre partier.
  Jeg skriver udelukkende her fordi jeg ikke kan se hvad foreskellen på el og alle de andre, jeg kan ikke se vi har demokrati i DK efter min mening har vi demokratisk diktatur. politikerne i DK er kun interreseret i en ting i bund og grund og det er at fylde deres egne lommer (ligesom diktatorer) , de er efter min mening fuldstændige ligeglade med DK for ellers ville de ikke agere som de gør.
  Jeg arbejder i et lavtlønsjob og ja det kan godt være vi betegnes som laviq mennesker for nogen af jer , men det vildeste er det er os der kan se den er helt gal .
  Alle skriger op om en økonomisk krise og om vi alle skal løfte i flok , det er fint nok for mig men hvorfor skal mine skattepenge bruges til at understøtte banker der er skyld i krisen ?
  hvorfor skal jeg lytte til inkompetente politikere der ikke har et begreb om ledelse ,når de kunne havde grebet ind og stoppet det inden det kom ud af kontrol.

  De vil have jeg skal arbejde mere ok men hvorfor skal jeg arbejde mere for at betale mere i skat når de bruger pengene på krige og på at spilde millarder på anlægsarbejder fordi de ikke aner hvordan man skal gribe tingene an?

  jeg er som sagt ikke for hverken den ene eller andet parti men for alle dem der inden for de sidste 50 år har været i politik forbydes adgang og nye kræfter kommer til .

  det kan godt være i mener det er ude af kontekst og det er det nok også også beklager jeg at jeg har spildt jeres tid ;D

 15. @Morten
  Jeg er enig i, at Enhedslisten ikke er et antidemokratisk parti, men deres involvering af hovedbestyrelsen, bestående af ikke-folkevalgte politikere, i vigtige og større beslutninger (fx stillingtagen i finanslovsforhandlinger) – tangere til at være udemokratisk, set i forhold til folketinget.

  Regeringen indbyder Johanne og Co til forhandlinger – bagved sidder nogle stærkt venstreorienterede gamle socialister og gammelkommunister og laver strategierne og beslutter, hvordan Enhedsl. skal forhandle. Måske demokratisk i Enhedslistens struktur – men altså, en håndfuld magtfulde hovedbestyrelsesmedlemmer kan få stor betydning for vigtige beslutninger i DK. Altså de har en magt andre ikke-Christiansborg-politiker har! Er det demokratisk?

  Har skrevet lidt om emnet her; http://urg.dk/enhedslisten-slar-pa-stortromme.html

  Interessant debat, Thomas – mere af det 😉

 16. Pingback: Stemmer du på Enhedslisten, kan du være skyldig i forræderi

 17. oh god…. Er næsten tom for ord, men hvis de en dag kommer til magten og nedlægger både politi og millitær, så er der jo ikke noget der forhindrer mig i at troppe op på christiansborg med et baseballbat og tage magten fra dem. Er ret sikker på de soya spisende hippier ikke har mange muskler at slå tilbage med som et resultat af de manglende proteiner. Så revolution skal der nok komme, men nok ikke som de regner med. Fortsæt kampen mod den uvidenhed der åbenlyst findes blandt de måske lidt for naive og virklighedsfjerne vælgere i københavn. Tror ikke de har lyst til at opleve hvordan verden i virkeligheden er skruet sammen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen