Trolls og stakkels små mennesker

Hvad er en troll?

En troll i relation til internettet er en person, der på debatfora, Facebook, Google Plus og i blogkommentarer skriver indlæg, hvis eneste formål er at provokere og ofte mistænkeliggøre en eller flere af debatdeltagerne. Ofte – men ikke altid – mener en troll slet ikke det, han/hun skriver. Det handler udelukkende om at afspore en debat og gøre den til et skænderi. Og allerede her ser vi de første psykopatiske træk – nemlig nydelsen ved at bringe andre mennesker i affekt samt glæden ved at afspore en ellers sober og saglig diskussion.

Bemærk, at der er stor forskel på den begavede provokatør, der via skarpe holdninger bringer andre aspekter ind i en debat og den mere psykopatisk betonede troll. Sidstnævnte er altid virkelighedsbenægtende og undlader altid at forholde sig til indiskutable fakta.

Trolls ses som oftest optræde anonymt, men der er undtagelser. Jeg diskuterede dette fænomen med en psykolog engang, som kom med den tankevækkende udtalelse, at den ikke anonyme troll i virkeligheden er den mest problematiske af slagsen. Dette begrundede hun med, at trolls, der optræder i eget navn, ofte er dem med de mest udtalte psykopatiske træk. De har ganske enkelt ikke empati eller forestillingsevne til at indse, at de skader sig selv ved deres optræden. Den anonyme troll er derimod oftest klar over, at han/hun er på gyngende grund og ønsker derfor ikke at stå ved egen identitet. Ikke særligt sympatisk heller – men dog forståeligt.

Mange tror, at en troll er en type menneske, der er udviklet på grund af og i samhørighed med internettet. Intet kunne være mere forkert. Trolls har altid været der og i mange varianter. Du kan møde dem på diskoteker og værtshuse, hvor de provokerer sig frem til et slagsmål. Du møder dem ude på motorvejen, hvor de – uden hensyn til de risici, de påfører andre – hygger sig med at ligge i overhalingssporet med en hastighed, der på deres speedometer er præcist den tilladte. Og du møder dem på møder i skolen, i sportsklubben og masser af andre steder, hvor de finder fornøjelse i at chikanere. Internettet har blot gjort deres verden så utroligt meget nemmere. Og det er, hvad denne artikel handler om. Jeg skrev om emnet tilbage i januar 2008, og nu gør jeg det sørme igen.

Hvem udsættes for trolls?

I teorien kan alle debatterende internetbrugere risikere at blive udsat for trolls, men oftest er det mere fremtrædende personligheder, der rammes. I følge omtalte psykolog hænger det sammen med to fakta:

  1. De fleste mennesker med en vis karisma har et ditto temperament, og som følge deraf er de lettere at ophidse og hopper nemmere på limpinden så at sige.
  2. Stort set alle trolls lider af svære mindreværdskomplekser, og mennesker med succes er derfor mere udsatte for deres angreb, der ganske enkelt skyldes misundelse og afmagt over egen utilstrækkelighed.

Her er det dog vigtigt at slå fast, at selv de mest ydmyge deltagere i en debat på nettet bliver ofre, når en troll sætter sit spil i gang, for den debat, de gerne så som en udvikling, overtages af meningsløsheder. Derfor er alle deltagere i en given debat direkte eller indirekte ofre for angreb fra en troll.

Er trolls farlige?

Nej – som udgangspunkt er de ikke farlige for andet end måske dit blodtryk. Der KAN være undtagelser, hvor en troll begynder at sende direkte trusler. Jeg har selv haft fornøjelsen af en sådan troll, der dukkede op i mit univers for første gang for 3-4 år siden. Han blev så forbandet over min afvisning af hans provokationer, at han sendte en trusselsmail til min hustru, som naturligvis kom, mens jeg ikke var hjemme. Den var ganske grov og fortalte hende blandt andet, at han jo godt vidste, hvor vi boede. Da jeg kom hjem, politianmeldte vi den naturligvis. Politiet havde hørt om personen før, og et hurtigt tjek på Google afslørede da også, at han var en flittig provokatør på rigtig mange debatforaer – og at han var blevet smidt ud af lige så mange.

Den omtalte troll har i øvrigt hængt på lige siden – med op til flere måneders pauser mellem hvert sygeligt udfald. Adskillige gange har han oprettet profiler på f.eks. Anyhed.dk som basis for sine angreb. Nu er vi nået dertil, hvor vi nærmest har ondt af ham. Et par eksempler på hans værker: Da vi satte vores daværende ejendom i Ladelund til salg, skrev han på nettet om, at det da gik rigtigt skidt for mig og mine virksomheder, og nu var vi nødt til at sælge. Hans indlæg kom præcist to dage før vi, for tredje år i træk, fik den højeste økonomiske rating i verden: Triple A fra Dun & Bradstreet, som mindre end 5% af alle selskaber i Danmark opnår.

Samme skøre kugle skrev et par artikler om, at Concept Interest havde tabt pusten og ikke var værdigt til at kalde sig reklamebureau, fordi vi efter 5-6 år som nr. 1 på Google på søgningen “reklamebureau” nu ikke længere lå der. De artikler skrev han 18 måneder EFTER vi havde solgt reklamebureauet fra…

Nok om ham – han er en berygtet stakkel, der gør livet surt på mange foraer stadigvæk. Vi er som sagt nået dertil, hvor vi egentlig ynker ham og ønsker for ham, at han får hjælp.

Hvad gør du, hvis du bliver angrebet af en troll?

Se – her skal du skelne mellem, hvad jeg gør, og hvad jeg foreslår, du gør. Jeg er nemlig ikke god til at lade være med at “fodre en troll”, som det kaldes. Jeg bliver – omend ikke så meget mere – så forbandet over dem, at jeg svarer dem. Og så er jeg ret sikker på, at jeg også hopper i, fordi jeg tror på debat og meningsudveksling. Jeg skal bare lære mig selv at huske, at en troll hverken kan eller vil debattere – de vil bare skade. Sandsynligvis var deres foretrukne hobby som børn at rykke vingerne af levende fluer og den slags.

Det eneste rigtige forsvar mod en troll er at ignorere dem – helt og aldeles. Er det din egen blog, det går ud over, kan du bare slette deres indlæg. Du gør resten af dine læsere en tjeneste ved at gøre det.

Er det ikke dit “eget sted”, har du ikke den mulighed. Og så er den bedste regel altså at undlade at give det syge menneske i den anden ende mere at løbe med. Undlad at svare – ganske enkelt. Hold debatten på sporet, så dine meddebattører ikke bliver ofre også.

I de fleste tilfælde forsvinder en troll igen, når han/hun ignoreres. De tager jo netop næring af, at du bliver ked af det, vred eller direkte hidsig. Gør du ikke det, taber de interessen. Og du KAN ikke argumentere med en troll. Læg mærke til, at de – når de angriber – stort set aldrig angriber på det emne, debatten handler om. De plukker en lille og ligegyldig ting ud, som de så arbejder videre med for at få bid. Og det kan du ikke argumentere mod. Som min salig mor altid sagde: “Mod dumhed kæmper selv guderne forgæves”. Og det havde hun så evig ret i.

Stikker du næsen frem, får den hug

Hvis du gør dig bemærket i Jantelovens højborg, skal du være forberedt på at få hug af og til. Det vigtige er at se på dem, der giver dig huggene. Du kan være ret sikker på, at de ikke har det, du har – men at de gerne ville have det. De har så bare en ikke særligt sympatisk måde at behandle det på.

Jeg mindes tydeligt, da jeg udgav den første SEO-LEX i 2009. Samme dag læste jeg et tweet fra en sølle stakkel., der skrev noget a la: “Hvordan kan man få tid til at skrive en bog? Har han ingen kunder…?”. Jeg blev egentlig lidt ærgerlig over det tweet i første omgang, for på det tidspunkt, hvor det blev sendt ud på Twitter, havde vi tre måneders ventetid på nye opgaver. Og sidenhen er der så solgt over 3.500 eksemplarer bare af den bog, og kundetilstrømningen er uændret stor.

Hvis du vil tage mod et godt råd fra én, der ikke selv har været ret god til at håndtere den slags tidligere, skal det være: Ignorer dem! Se på dig selv, din forretning og dit liv. Er du der, hvor du gerne vil være +/- et par procent? Så har du noget, de færreste har! Og du bliver mistænkeliggjort for at have det. Det må du ikke lade dig gå på af eller bremse af. Hvis du har plads til det (jeg har ikke), kan du have lidt ondt af dem, der hugger på dig – men mere må det ikke røre dig!

Det var bare det, jeg lige ville dele med jer, så:

Rosenstand out!

Artiklens forfatter er Thomas Rosenstand

Rigtige kvinder og mænd deler da! Gør du?

44 kommentarer til “Trolls og stakkels små mennesker”

  1. Leif Carlsen

    Super interessant, og jo desværre stadig relevant blogindlæg, Thomas.

    Jeg er helt enig i din generelle anbefaling omkring trolls: Ignorér dem, for der kommer aldrig noget godt ud af at prøve på at kommunikere med dem.

  2. Heh, trolls er et underligt fænomen. Og det kræver usædvanlig megen selvdisciplin ikke at fodre dem.

    Jeg har rent faktisk kendt et par trolls igennem tiderne (og ja, de var ikke helt normale oven i ho’edet). De konkurrerede direkte om, hvem der kunne få flest sure svar bare på et enkelt indlæg. Og sad og frydede sig over, at folk virkeligt gad og spilde tid og energi på at svare dem.

    Så eneste måde at behandle disse på er: Don’t feed the trolls!

    Støder du på en tråd på et forum, der er gået troll-amok, så gør som jeg plejer: Overvåg den passivt, og vent på at du kan nedkalde Godwins Law over den (go-google-it) 🙂

    Forøvrigt så kan jeg ikke se, hvorfor du blander janteloven ind i det hele. Trolls er ikke nødvendigvis ude på at rakke folk ned, de er bare ude efter respons uanset om den er negativ eller positiv. Og negativ respons er som regel langt nemmere at få (instant gratification).

    Men du kender måske min holdning til janteloven: Der er alt for mange mennesker, der benytter den som undskyldning. Det er så meget nemmere bare at råbe “jantelov!” når nogen kritiserer en, end det er at kigge indad og vurdere om der er noget om snakken. Ikke at jeg tror du misbruger det 🙂

    1. Hej Søren

      Jeps – jeg kender godt den holdning til Janteloven. Min holdning ligger et sted midt i mellem. At Janteloven trives i bedste velgående, er der ingen tvivl om – og der er heller ingen tvivl om, at nogle bruger den som undskyldning. Jeg tager Janteloven med i dette indlæg, fordi jeg har observeret, at det stort set aldrig er de “stille og anonyme”, der udsættes for trolls.

      Jeg HÅBER ikke, jeg misbruger Jantelov som undskyldning. Jeg synes i øvrigt, det er meget sjældent, jeg møder den på nettet rettet mod mig. Det var mere i offline livet i Danmark, jeg mødte den. For eksempel var det et stort problem i lokalområdet, hvor vi boede i Danmark, at vi kørte i en stor og dyr bil. Eller at Charlotte ikke gik i tøj fra Bilka.

  3. Dennis Kjærgaard

    Super indlæg Thomas!

    De fleste af os har vist været udsat for trolls, men heldigvis ikke i samme grad som dig.

    I starten blev jeg selv meget provokeret og brugte en del tid på at forsvare mig, men jeg har erfaret at det ikke kan betale sig, og at det er bedre at ignorere dem, da alt andet er som at smide benzin på bålet.

  4. Glimrende indlæg Thomas. Jeg kender da i hvert fald et par personager, hvor denne artikel rammer klokkerent lige i plet mht. personbeskrivelsen. Især det med, at der er tale om små mennesker der er trætte af egen utilstrækkelighed og misundelige på andres succes.

    Nå, men os succesrige må jo videre med vores liv… 😉

  5. Jeg har haft en IRL-troll.

    Oprindeligt, skulle vi skrive en bog sammen. Lidt efter lidt, fandt jeg ud af, at manden var så langt ude, at jeg ikke ville have mit navn knyttet til hans, så jeg stoppede samarbejdet.

    Han har forfulgt mig i over 10 år. Skrev til aviser en slags “læserbrev” hvis jeg havde været i, så, da de holdt op med at printe det, han skrev, var jeg “studieobjekt” på hans side og det kulminerede med en hjemmeside, han lavede om mig ifølge hvilken jeg ikke havde nogen uddannelse og førte patienter bag lyset.

    Den fik kun lov til at stå et døgn. Den fik jeg lukket lynhurtigt med en henvendelse til TeleDanmark (eller er det nu TDC det hedder nu om dage?).

    I mange år svarede jeg slet ikke hans indlæg, hverken i aviser eller andet.

    Men så gik manden længere og længere og da det begyndte at koste mig patienter, så ændrede jeg kurs.

    I første omgang, ændrede det ikke meget ved hans adfærd, men det beroligede min kundekreds, som ikke kunne forstå, jeg ikke reagerede (sådan er nemlig også min holdning til trolls).

    Til sidst, efter en af hans kraftig angreb, lavede jeg det samme: En hjemmeside om ham og om hvordan det var startede. Jeg havde stadig nogle af de meget beundrende breve han havde skrevet til mig, så det blev scannet og sat online også for at give en forklaring på hvorfor manden var gået fra grænseløs beundring til had.

    Det fik sat et stopper for manden.

    Jeg har fjernet siden efter et par måneder, da den havde udført sit arbejde.

    Jeg har ikke hørt fra ham siden.

  6. Bravo! Pragtfuld artikel, der rammer lige på kornet, og så med et par gode grin undervejs 🙂

    På et tidspunkt har jeg været nødt til at ty til “ignore-filtre” for at undlade at svare på trolls. Det er også en mulighed, hvis man ikke har den fornødne selvdisciplin. Jeg tror, at jeg har fået det med tiden, og jeg godkender aldrig troll-kommentarer på mine blogs. Sjovt nok prøver de altid lige en gang til ved at skrive “du tør ikke bringe denne kommentar”. Den hopper jeg ikke på. Jo, jeg tør godt, men jeg vil ikke, for den bidrager ikke med noget som helst til bloggen.

  7. Hej Thomas

    Min erfaring er, ligesom Søren skriver, at det ikke har noget med materiel succes at gøre. De går simpelthen bare efter dem som de opfatter som svage. Og du er svag , hvis du hopper i. Faktisk er mine erfaringer, at folk med lavindkomst som måske har noget mindreværd over det, er nemmere ofre for dem. Nu siger jeg ikke at du har mindreværd fordi du er hoppet i nogle gange, jeg tror mere som du selv siger at du prøver at redde disse stakler ud af deres misfarelser. Men det skal du ikke, du gør dem faktisk en bjørnetjeneste.

    De er afhængige af det kick det giver dem, og som med narkomaner, er det eneste der virker, en kold tyrker. Fuldstændig ignorering. Men det er jo også det du selv siger 🙂

    Jeg hoppede også selv igang, af samme årsag som dig, men det nogle år siden. Det påvirker mig overhovedet ikke mere. Jeg tænker bare : ” Puha, det godt det ikke er mig “, og så surfer jeg videre. Hvis han prøver at skade min virksomhed eller andet, tager jeg den med webmaster, politi eller andet.. UDEN at han ved. I virkelig , virkelig grove tilfælde, hvilket jeg kun har prøvet èn gang, lader jeg personen vide at jeg ikke er bleg for at meget skrappe midler i brug for at stoppe ham, så skrappe midler at jeg ikke kan skrive det her . Men så stopper legen også. Så sjovt er det heller ikke mere så. Men det har heldigvis kun oplevet èn gang, men det var også meget slemt.

    Jeg har selv ikke oplevet noget efter at jeg er begyndt at ignorere dem fuldstændig. De kan simpelthen lugte hvem det er de skal provokere.. og jeg lugter ikke mere 🙂

    1. Hej Jimi

      Du har helt og aldeles ret – og den lære er jeg ved at tage til mig. Jeg har ganske enkelt været for “engageret” og sikkert også for ærekær, og dermed gjort både dem og mig selv en bjørnetjeneste. Tak for godt indspark!

  8. Tanja Andersen

    Jeg har ingen blog selv, men nyder at læse blogs, delvist fordi jeg synes det er interessant at få flere vinkler på et emne. Netop igennem kommentarer. Og det er faktisk her jeg finder trolls irriterende, for de ødelægger ikke kun debatten for forfatteren, men for alle andre der finder emnet interessant. Selvfølgelig er det mest irriterende for forfatteren da du jo har lagt tid og arbejde i din blog, for så bare at blive haglet ned uden nogen grund. Men det er ikke kun forfatteren der bliver provokeret, og sommetider risikerer man at en god debat bliver ødelagt ikke kun pga the troll, men fordi andre ikke kan lade være med at svare. Så når det kommer til dit udmærkede råd om bare at ignorere dem synes jeg lige vi skal strække den til også at involvere læserne. Men tak for et rigtigt godt og evigt relevant indlæg.

  9. Nemlig – Don’t feed the troll. Og som du siger, kan det være forbandet svært nogle gange. Jeg har efterhånden blevet bedre og bedre til at ignonere dem – men man bliver bare så pissed, når de kan ødelægge, en ellers udmærket, debat.

  10. hej Thomas
    Har lige “lappet” dit indlæg i mig, hvilket bringer mig i ho at jeg har en oplevelse x 2 som jeg gerne vil dele.
    For 6 år siden og igen for 4 år siden, fik jeg og mine 10 kollegaer af ledelsen tildelt en salgschef.
    Salgschefen kunne jeg ikke tackle /arbejde med, denne kendsgerning blev bekræftet af mine kollegaer en efter en.
    Jeg var selv ude af balance efter 3 – 4 uger, mine kollegaer skulle nok lige synke en gang først… og måtte indse problemmatikken efter 2 – 3 mdr.
    VI HAVDE FÅET EN PSYKOPAT MED SLIPS, ikke som kollega men som chef..!
    Jeg var 38 år og bare ikke klædt godt nok på til denne form for udfordringer.
    Jeg anede ikke mine levende råd og måtte “slås – skændes – mistrives – lange samtaler med kollegaer – frygt – angst m.m.”
    VÆRSGO, så er der dækket op til lidt af hvert.

    Jeg var heldig at finde mig nogle individ teknikker via uddannelse og personlig udvikling, som satte mig istand til at have en værdighed over for mine kollegaer og min egen eksistens.
    Jeg havde nu gennemskuet min chef, og havde blik for teknikken fra ham = “angreb og pelitesse rytteri”
    Jeg opleved en tilsvarende situation igen 2 -3 år senere med, dog en mildere “led” men fortsat med “næring til mistrivende adfærd”
    Jeg opfattede denne gang opgaven som en opgave istedet for en “dårlig film, med mange lig i lasten”

    Thomas du rammer (i forhold til mine oplevelser) lige i øjet, dette handler om = hvad er op og hvad er ned!
    Få fakta på bordet og HUSK HUSK HUSK hvad vedkommende har sagt / argumenteret, og tag aftaler og forretnings orden til genmæle over for urimeligheder. Og vær for alt i verden din personlighed og værdighed, voksen!
    Overvej nogle teknikker / personlig udvikling for at lære dig selv at kende, det kommer man forbandet langt med :O)

    De bedste weekend hilsner
    Gert Sabroe

  11. Peter Danske

    Rigtig interessant artikel, og ikke kun det om trolls men også hvor man er i sit lidt og om man laver det man egentlig vil, som du slutter af med.
    fedt indlæg 🙂

  12. Jeg hørte i sidste uge et program på P1 om trolls, hvor man bl.a. interviewede en dansk troll, som fortalte om troll-miljøet og hans egne troll-gerninger. Det var ret provokerende og jeg sad faktisk og blev ret forarget over hans afstumpethed.

    Læs mere og hør selv P1-programmet:

    I øvrigt synes jeg ofte trolls har en udmærket underholdningsværdi, hvis man kan afsløre dem. Jeg kan huske at Thomas for nogle år siden blev udsat for chikane af en seo-kollega, som så ved et tilfælde blev afsløret på amino.dk. Det var go’ lir at læse og følge den historie 🙂

  13. Jeg har tit på fornemmelsen at disse trolls (fx på eb.dk) er ansat af eb.dk selv for at hede debatten lidt op og få flere ind og diskutere og derved mange flere sidevisninger og reklameindtægter. Ved ikke om det findes og bruges således i DK, men der må da åbenlyst være penge i gøre det sådan, så spørgsmålet er om ikke det foregår?

  14. Fedt at høre fra dig igen Thomas, der har jo været en smule stille på din blog desværre 🙁

    Jeg har aldrig tænkt over, at trolls findes i den virkelige verden. Jeg har kun set dem, som en internetskabt ID. Men nu du siger det, så er det jo faktisk sandt.
    Min erfaring siger mig, at trolls primært opstår steder, hvor der altid piskes en bestemt stemning op. Og oftest en hadfuld stemning i en eller anden form. Den kan være rettet mod enkelt personer, firmaer eller andet. Jo mere fri tøjler der er, des flere trolls “opstår” der automatisk. Men det passer vel meget godt med psykologens to punkter.

    De to punkter fik mig iøvrigt til at tænke på en undersøgelse, som jeg læste sidste år. Nemlig at 1 ud af 8/10 erhvervsledes har voldsomme psykopatiske træk. Og det var præcist de samme to punkter med modsat fortegn… De generede ingen på nettet, men skabte voldsomt splid på arbejdspladsen, hvor det også var stemningen, som var pointen. Her var ofrene blot medarbejderne, og følgerne af dette var meget voldtsommere, end det en “normal” online-troll skaber.
    Om det er helt tilfældigt eller ej, det ved jeg ikke, men synes nu alligevel at det er sjovt.
    Enten bliver man en online troll pga manglende selvværd mm, eller også bliver man en IRL troll, som ødelægger sine ansatte… Spooky world!

  15. PS havde man en chef med voldsomme psykopatiske træk, så var anbefalingen at flygte ASAP! Det kunne ik gå hurtigt nok, da disse mennesker har det med at nedbryde andre psykisk på den korte bane…

  16. Høre alle dine sjove indlæg på Amino også, men de er meget generelle… Savner lidt dine SEO og online råd eller tilgang til tingene.

    Hvorfor får jeg ik en mail, når du har besvaret? Er det slået fra? Eller har det aldrig været sådan (kan nemlig ik huske det)

    1. Hej Morten
      Tak skal du have. Min ekspertblog på Amino er ikke om online ting og sager, og p.t. er der så lidt tid til rådighed, at de “betalende kunder” er dem, der får flest råd og tips om SEO og den slags. Men mon ikke der bliver lidt mere tid her på bloggen også snart…
      Funktionen med mail ved svar er ikke slået fra – jeg ved ikke, hvorfor du ikke får dem.

  17. Det håber jeg du har ;D
    Nu virker mail funktionen, da der lige tikkede en ind med dit svar… Så den har sikkert bare lige holdt pause den 21…

  18. Jeg har i min tid deltaget en del i online debatter og jeg er helt ekstremt dårlig til at lade være med at fodre trolls.

    Jeg bliver ofte ved og ved og ved indtil trollen ikke gider mere, men problemet er at jeg selv sidder med en negativ følelse bagefter. Jeg har måske vundet en lille sejr ved at få trollen til at give op, men man har gjort det ved at tale fornuft til en dør i måske 50 indlæg.

    Jeg har heldigvis lagt det ret meget fra mig men en gang imellem kan jeg bare ikke holde min mund når en troll begynder på sit korstog.

    Hvis alle blev bedre til at lade være med at fodre dem blev det sværere for dem. Jeg starter med mig selv efter at have læst Rosenstands fremragende indlæg.

  19. hehe lækkert indlæg. Det største problem med trolls er efter min mening at det er så super svært at beherske sig selv, eller lade være med at “fodre den”

  20. Det er svært ikke “feed the troll” det kræver virkelig selvbeherskelse.

    Den video viser desværre trolls der er helt udenfor pædagogisk rækkevide.

  21. Hej Thomas.

    Trolling er pr. definition at provokere nogen uden at lade dem vide at det er det eneste man er ude på.

    Ud fra denne definition, hvordan er der grundlag for at sammenligne trolls med psykopater?

    Der skal to til at danse tango og hvis man ikke har lyst til at danse kan man jo bare lade være.

    Det er vores behov for konflikt der giver anledning til trolling og det er det samme behov for konflikt der får os til at svare.

    1. Hej Mathias

      Jeg er ikke enig med dig. En troll handler altid i ond tro og udelukkende for at gøre ondt. Han/hun er uden empati af nogen art. Det definerer meget godt en psykopat.

  22. Lige noget insight omkring trolling nu vi er i gang.

    Det morsomme ved trolling er ikke den frustration det skaber. Det morsomme er at feederne ikke ved de bliver trollet.

    Det giver trollen en følelse af have overlegen intelligens.

    Dem der “åbenlyst troller”, troller i virkeligheden ikke. Det kaldes bad-trolling.

    Hvis man svarer en der bad-troller har man selv sagt ja til konflikten.

  23. Hej Thomas

    Nu har jeg læst lidt om trolling på nettet og jeg må indrømme, at jeg ikke deler din opfattelse af begrebet.

    I min optik, kan man godt nuancere det en smule. Jeg er enig med dig i, at formålet med trolling er skabe en form for reaktion, men jeg synes ikke, at man som udgangspunkt kan sige, at der er tale om en ondskabsfuld hensigt bag.

    Trolling er efter min bedste overbevisning et udmærket redskab til at udstille folks ekstreme holdninger. Det kan bl.a. gøres ved at give udtryk for en holdning, som måske er lige til/lige over grænsen – som fremkalder en reaktion, som blotlægger modpartens usympatiske træk.

    Jeg må indrømme, at vi ikke deler den samme humor, hvis ikke du bare engang imellem kan se morsomhederne i trolling. Ellers har jeg måske misforstået begrebet. EB’s Nationen! er et udmærket eksempel på, hvor effektivt trolling er til at få svinehundene frem i lyset, at det så er modsat ineffektiv qua anonymiteten og den udbredte imbicilitet er så en anden snak.

  24. Det er jo en ubehagelig oplevelse, du har været udsat for uanset. At få sendt et brev derhjem til, kan jeg forestille mig sætter tingene i perspektiv.

  25. Christian Bjørklund

    Jeg kan godt forstå referencen til janteloven, ud fra fællesnævneren for begge, at de baserer sig grundlæggende på et meget lavt selvværd. Når man har en lille uudviklet 4-årig i sin mave og er blevet voksen og man ubevidst har opgivet at 4-åringen kan udvikles, begynder den evige proces. Et irrationelt forsøg på at tilpasse omverden til 4-åringen i en kamp for at beskytte sin 4-åring, som ikke udvikles hverken bedre eller dårligere af denne adfærd. Jeg tilslutter mig derfor dem der anbefaler at ignorere dem. Når det er en personlig indre kamp som foregår ved at relatere sig til andre, kan vi andre desværre ikke bidrage med noget som helst. Vi kan kun blive tilskuere, hvis vi orker.

  26. Thomas Rosenstand
    synes lige du skal holde mund for det er ikke rigtigt…..
    jeg troller selv her og der men ikke på en ond måde men for at have noget at grine af xD
    så det passer ikke xDDDD
    og fordi man troller er man ikke psykopat, men for at have lidt sjov
    men det er dagens unge mennesker der synes det er sjovt
    synes det er sjovt at gamle mennesker brokker sig over noget de ikke kender til
    AD!!!!!

    1. Goddag “Supermand”
      Jeg er så glad for din kommentar, for den underbygger jo 100%, hvad jeg har skrevet, og den viser med krystalklar tydelighed, at du passer perfekt på profilen.
      Det underfundige er, at du ikke selv ved det 🙂 Nu sidder du jo i Hjørring på en internetforbindelse leveret af Kommunedata, så mit skud er, at du er skoleelev. Har jeg ret i det?

  27. JEG er også meget uenig i din påstand her..:) IKKE alle trolls er onde, Thomas! jeg er selv troll 😉 dog en “good-trolL” som det kaldes… jeg debaterer udelukkende med absurde kommentarer for at få en reaktion, hverken god eller dårlig… bare nogle der siger “what the fuck!?” og hvis jeg faktisk skulle ende med at såre nogle, så sender jeg altid et privat brev, der forklarer at jeg bare kedet mig, og det indlæg de blev stødt over, slet ikke var seriøst på nogen måde, ud over at vække undren.

    1. Jamen det er da pænt af dig, Anders. Nu kan vi så spekulere over, om din kommentar her er skrevet for at skabe en WTF fornemmelse 😉

  28. Sebastian Frost

    Rigtig interessant artikel, og ikke kun det om trolls men også hvor man er i sit lidt og om man laver det man egentlig vil, som du slutter af med.
    fedt indlæg

  29. Rigtig godt skrevet.

    Nu jeg så selv en af dem der er blevet kaldt for en troll på en chat side.
    Fra en person jeg ikke kender, en person jeg aldrig har skrevet sammen med ud over det høflige, hej og hygge ( farvel)
    En person der udelukkende kommer med kommentar der let kan komme til at såre nogle.
    Det er dælme ikke sjovt at blive hængt ud på en side på den måde.

    1. Hej
      Det handler ikke om, hvad du bliver kaldt – men om, hvad du er 🙂 Hvis en person render tør for argumenter, er det jo nemt at kalde dig en troll – og dermed bliver han/hun selv en troll.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top