Hvad er en troll?

En troll i relation til internettet er en person, der på debatfora, Facebook, Google Plus og i blogkommentarer skriver indlæg, hvis eneste formål er at provokere og ofte mistænkeliggøre en eller flere af debatdeltagerne. Ofte – men ikke altid – mener en troll slet ikke det, han/hun skriver. Det handler udelukkende om at afspore en debat og gøre den til et skænderi. Og allerede her ser vi de første psykopatiske træk – nemlig nydelsen ved at bringe andre mennesker i affekt samt glæden ved at afspore en ellers sober og saglig diskussion.

Bemærk, at der er stor forskel på den begavede provokatør, der via skarpe holdninger bringer andre aspekter ind i en debat og den mere psykopatisk betonede troll. Sidstnævnte er altid virkelighedsbenægtende og undlader altid at forholde sig til indiskutable fakta.

Trolls ses som oftest optræde anonymt, men der er undtagelser. Jeg diskuterede dette fænomen med en psykolog engang, som kom med den tankevækkende udtalelse, at den ikke anonyme troll i virkeligheden er den mest problematiske af slagsen. Dette begrundede hun med, at trolls, der optræder i eget navn, ofte er dem med de mest udtalte psykopatiske træk. De har ganske enkelt ikke empati eller forestillingsevne til at indse, at de skader sig selv ved deres optræden. Den anonyme troll er derimod oftest klar over, at han/hun er på gyngende grund og ønsker derfor ikke at stå ved egen identitet. Ikke særligt sympatisk heller – men dog forståeligt.

Mange tror, at en troll er en type menneske, der er udviklet på grund af og i samhørighed med internettet. Intet kunne være mere forkert. Trolls har altid været der og i mange varianter. Du kan møde dem på diskoteker og værtshuse, hvor de provokerer sig frem til et slagsmål. Du møder dem ude på motorvejen, hvor de – uden hensyn til de risici, de påfører andre – hygger sig med at ligge i overhalingssporet med en hastighed, der på deres speedometer er præcist den tilladte. Og du møder dem på møder i skolen, i sportsklubben og masser af andre steder, hvor de finder fornøjelse i at chikanere. Internettet har blot gjort deres verden så utroligt meget nemmere. Og det er, hvad denne artikel handler om. Jeg skrev om emnet tilbage i januar 2008, og nu gør jeg det sørme igen.

Hvem udsættes for trolls?

I teorien kan alle debatterende internetbrugere risikere at blive udsat for trolls, men oftest er det mere fremtrædende personligheder, der rammes. I følge omtalte psykolog hænger det sammen med to fakta:

  1. De fleste mennesker med en vis karisma har et ditto temperament, og som følge deraf er de lettere at ophidse og hopper nemmere på limpinden så at sige.
  2. Stort set alle trolls lider af svære mindreværdskomplekser, og mennesker med succes er derfor mere udsatte for deres angreb, der ganske enkelt skyldes misundelse og afmagt over egen utilstrækkelighed.

Her er det dog vigtigt at slå fast, at selv de mest ydmyge deltagere i en debat på nettet bliver ofre, når en troll sætter sit spil i gang, for den debat, de gerne så som en udvikling, overtages af meningsløsheder. Derfor er alle deltagere i en given debat direkte eller indirekte ofre for angreb fra en troll.

Er trolls farlige?

Nej – som udgangspunkt er de ikke farlige for andet end måske dit blodtryk. Der KAN være undtagelser, hvor en troll begynder at sende direkte trusler. Jeg har selv haft fornøjelsen af en sådan troll, der dukkede op i mit univers for første gang for 3-4 år siden. Han blev så forbandet over min afvisning af hans provokationer, at han sendte en trusselsmail til min hustru, som naturligvis kom, mens jeg ikke var hjemme. Den var ganske grov og fortalte hende blandt andet, at han jo godt vidste, hvor vi boede. Da jeg kom hjem, politianmeldte vi den naturligvis. Politiet havde hørt om personen før, og et hurtigt tjek på Google afslørede da også, at han var en flittig provokatør på rigtig mange debatforaer – og at han var blevet smidt ud af lige så mange.

Den omtalte troll har i øvrigt hængt på lige siden – med op til flere måneders pauser mellem hvert sygeligt udfald. Adskillige gange har han oprettet profiler på f.eks. Anyhed.dk som basis for sine angreb. Nu er vi nået dertil, hvor vi nærmest har ondt af ham. Et par eksempler på hans værker: Da vi satte vores daværende ejendom i Ladelund til salg, skrev han på nettet om, at det da gik rigtigt skidt for mig og mine virksomheder, og nu var vi nødt til at sælge. Hans indlæg kom præcist to dage før vi, for tredje år i træk, fik den højeste økonomiske rating i verden: Triple A fra Dun & Bradstreet, som mindre end 5% af alle selskaber i Danmark opnår.

Samme skøre kugle skrev et par artikler om, at Concept Interest havde tabt pusten og ikke var værdigt til at kalde sig reklamebureau, fordi vi efter 5-6 år som nr. 1 på Google på søgningen “reklamebureau” nu ikke længere lå der. De artikler skrev han 18 måneder EFTER vi havde solgt reklamebureauet fra…

Nok om ham – han er en berygtet stakkel, der gør livet surt på mange foraer stadigvæk. Vi er som sagt nået dertil, hvor vi egentlig ynker ham og ønsker for ham, at han får hjælp.

Hvad gør du, hvis du bliver angrebet af en troll?

Se – her skal du skelne mellem, hvad jeg gør, og hvad jeg foreslår, du gør. Jeg er nemlig ikke god til at lade være med at “fodre en troll”, som det kaldes. Jeg bliver – omend ikke så meget mere – så forbandet over dem, at jeg svarer dem. Og så er jeg ret sikker på, at jeg også hopper i, fordi jeg tror på debat og meningsudveksling. Jeg skal bare lære mig selv at huske, at en troll hverken kan eller vil debattere – de vil bare skade. Sandsynligvis var deres foretrukne hobby som børn at rykke vingerne af levende fluer og den slags.

Det eneste rigtige forsvar mod en troll er at ignorere dem – helt og aldeles. Er det din egen blog, det går ud over, kan du bare slette deres indlæg. Du gør resten af dine læsere en tjeneste ved at gøre det.

Er det ikke dit “eget sted”, har du ikke den mulighed. Og så er den bedste regel altså at undlade at give det syge menneske i den anden ende mere at løbe med. Undlad at svare – ganske enkelt. Hold debatten på sporet, så dine meddebattører ikke bliver ofre også.

I de fleste tilfælde forsvinder en troll igen, når han/hun ignoreres. De tager jo netop næring af, at du bliver ked af det, vred eller direkte hidsig. Gør du ikke det, taber de interessen. Og du KAN ikke argumentere med en troll. Læg mærke til, at de – når de angriber – stort set aldrig angriber på det emne, debatten handler om. De plukker en lille og ligegyldig ting ud, som de så arbejder videre med for at få bid. Og det kan du ikke argumentere mod. Som min salig mor altid sagde: “Mod dumhed kæmper selv guderne forgæves”. Og det havde hun så evig ret i.

Stikker du næsen frem, får den hug

Hvis du gør dig bemærket i Jantelovens højborg, skal du være forberedt på at få hug af og til. Det vigtige er at se på dem, der giver dig huggene. Du kan være ret sikker på, at de ikke har det, du har – men at de gerne ville have det. De har så bare en ikke særligt sympatisk måde at behandle det på.

Jeg mindes tydeligt, da jeg udgav den første SEO-LEX i 2009. Samme dag læste jeg et tweet fra en sølle stakkel., der skrev noget a la: “Hvordan kan man få tid til at skrive en bog? Har han ingen kunder…?”. Jeg blev egentlig lidt ærgerlig over det tweet i første omgang, for på det tidspunkt, hvor det blev sendt ud på Twitter, havde vi tre måneders ventetid på nye opgaver. Og sidenhen er der så solgt over 3.500 eksemplarer bare af den bog, og kundetilstrømningen er uændret stor.

Hvis du vil tage mod et godt råd fra én, der ikke selv har været ret god til at håndtere den slags tidligere, skal det være: Ignorer dem! Se på dig selv, din forretning og dit liv. Er du der, hvor du gerne vil være +/- et par procent? Så har du noget, de færreste har! Og du bliver mistænkeliggjort for at have det. Det må du ikke lade dig gå på af eller bremse af. Hvis du har plads til det (jeg har ikke), kan du have lidt ondt af dem, der hugger på dig – men mere må det ikke røre dig!

Det var bare det, jeg lige ville dele med jer, så:

Rosenstand out!

Share This