Det er ingen hemmelighed, at jeg med jævne mellemrum fremhæver diverse samfundsmæssige og politiske forhold, der i min optik er forkerte, tåbelige eller ligefrem skadelige. Sådan er jeg nu engang – jeg hverken kan eller vil tie stille, hvis jeg har noget på hjerte. Og jeg er overbevist om, at netop det at fremhæve mindre gode sider af et samfund er med til at skubbe til en udvikling mod noget bedre. Hvis alle tier stille, sker der jo ikke noget, vel?

Men næsten hver eneste gang, jeg skriver noget om det danske samfund og/eller dansk politik, dukker der en eller flere klidmostre op i kommentarerne – som regel på G+ og nogle gange på Twitter – med middelmådige og speltinficerede udgydelser a la “Hvad så med USA? Er det måske bedre der?”. Eller “Hvad så med de borgerlige? Har de måske ikke gjort et eller andet forkert også?”. Og så fremdeles. Jeg har tidligere – tilbage i 2012 – ytret mig om dette fænomen i et podcast, som du kan høre, hvis du klikker her.

Hvad var det lige med de der klidmostre? Klik og læs baggrunden for den

Ikke altid – men næsten altid – er det kvindelige udgaver af menneskekønnet med en politisk observans mellem lyserød og ræverød, med en “humanistisk” uddannelse og ofte lidt bred over hofterne, med urtete, spelt i spisekammeret og klidboller på menuen, der ytrer sig på den måde. Og derfor kalder jeg dem klidmostre – helt politisk ukorrekt.

Jeg har nyheder til dig!

Nu skal du bare høre! Næste gang, du vil klage over trafikken der, hvor du bor, kan jeg fortælle dig, at det er MEGET værre i Indien – så bare hold din mund!

trafik-indien

Overfyldte skoleklasser og nedslidte skoler?

Tag dig nu lige sammen! Du skal tie stille, for i Sudan er det ikke bedre. Faktisk er det meget værre, så hold helt op med at foreslå forbedringer af hverken klassestørrelser eller skoler!

skole-sudan

Overfyldte tog hos DSB?

Nu må du altså stoppe! Det er slet ikke OK at klage over eller blot bemærke, at folk nogle gange må stå op i togene i Danmark! Og ved du hvorfor? Fordi det faktisk ikke er bedre i Indien, og når det nu ikke er det, skal du altså ikke klage over DSB!

tog-indien

Bistandshjælpen er for lav og uretfærdig?

Det er der jo mange, der mener – men de må jo ikke være rigtige oven i bøtten, for ude i Indonesien har dem, der ikke har så meget det faktisk værre end dem, der i Danmark ikke har så meget. Derfor er det ikke OK at klage over eller have en holdning om, at bistandshjælp eller andre sociale ydelser er for lave eller uretfærdigt fordelte!

fattig-indonesien

Er du ved at fange budskabet?

Jeg ryger helt op i det røde felt, når mennesker argumenterer med den der “Hvad så med…”. Det medfører jo blot, at vi bliver i middelmådighedens tynde og ligegyldige sovs. Der kommer sgu ingen samfundsmæssig eller menneskelig udvikling ud af at tænke på den måde!

Hvis nogen gør opmærksom på, at det er ret uheldigt med de mange fejl, der begås af Lægevagten, nytter det altså ikke noget at forsvare det med “Jamen der begås vel også fejl af læger i Argentina?”. Det bliver den danske Lægevagt altså ikke bedre af.

Derfor dette lille opråb: Tænk over, om ikke du og alle andre kunne få meget mere ud af at debattere og tænke over EMNET frem for at finde et sted eller nogen, der har det værre, har begået samme fejl etc.? At for eksempel den tidligere borgerlige regering begik masser af fejl, gør jo altså ikke Thornings rædselskabinet mindre fejlfrit. At det amerikanske sundhedssystem ikke er perfekt, fjerner jo ikke de fejl, der er i det danske, vel?

Tænk engang, hvis det var muligt at debattere i en tråd på G+, på Twitter og alle mulige andre steder med det udgangspunkt, at nu vil vi ALLE prøve at finde ideer til at gøre det BEDRE. Det kunne jo godt tænkes, at der kom noget brugbart ud af det – chancen er i hvert fald større på den måde end ved klidmostrenes uformående, navlepillende og smådesperate “Og er det måske bedre i USA?” svar på alt mellem himmel og jord.

Nå – det var bare lige det, jeg ville sige. Nu kan du så skyde løs i kommentarerne 🙂

Rosenstand out!

Share This