Sådan standser du al udvikling

Det er ingen hemmelighed, at jeg med jævne mellemrum fremhæver diverse samfundsmæssige og politiske forhold, der i min optik er forkerte, tåbelige eller ligefrem skadelige. Sådan er jeg nu engang – jeg hverken kan eller vil tie stille, hvis jeg har noget på hjerte. Og jeg er overbevist om, at netop det at fremhæve mindre gode sider af et samfund er med til at skubbe til en udvikling mod noget bedre. Hvis alle tier stille, sker der jo ikke noget, vel?

Men næsten hver eneste gang, jeg skriver noget om det danske samfund og/eller dansk politik, dukker der en eller flere klidmostre op i kommentarerne – som regel på G+ og nogle gange på Twitter – med middelmådige og speltinficerede udgydelser a la “Hvad så med USA? Er det måske bedre der?”. Eller “Hvad så med de borgerlige? Har de måske ikke gjort et eller andet forkert også?”. Og så fremdeles. Jeg har tidligere – tilbage i 2012 – ytret mig om dette fænomen i et podcast, som du kan høre, hvis du klikker her.

[learn_more caption=”Hvad var det lige med de der klidmostre? Klik og læs baggrunden for den”] Ikke altid – men næsten altid – er det kvindelige udgaver af menneskekønnet med en politisk observans mellem lyserød og ræverød, med en “humanistisk” uddannelse og ofte lidt bred over hofterne, med urtete, spelt i spisekammeret og klidboller på menuen, der ytrer sig på den måde. Og derfor kalder jeg dem klidmostre – helt politisk ukorrekt. [/learn_more]

Jeg har nyheder til dig!

Nu skal du bare høre! Næste gang, du vil klage over trafikken der, hvor du bor, kan jeg fortælle dig, at det er MEGET værre i Indien – så bare hold din mund!

trafik-indien

Overfyldte skoleklasser og nedslidte skoler?

Tag dig nu lige sammen! Du skal tie stille, for i Sudan er det ikke bedre. Faktisk er det meget værre, så hold helt op med at foreslå forbedringer af hverken klassestørrelser eller skoler!

Overfyldte tog hos DSB?

Nu må du altså stoppe! Det er slet ikke OK at klage over eller blot bemærke, at folk nogle gange må stå op i togene i Danmark! Og ved du hvorfor? Fordi det faktisk ikke er bedre i Indien, og når det nu ikke er det, skal du altså ikke klage over DSB!

tog-indien

Bistandshjælpen er for lav og uretfærdig?

Det er der jo mange, der mener – men de må jo ikke være rigtige oven i bøtten, for ude i Indonesien har dem, der ikke har så meget det faktisk værre end dem, der i Danmark ikke har så meget. Derfor er det ikke OK at klage over eller have en holdning om, at bistandshjælp eller andre sociale ydelser er for lave eller uretfærdigt fordelte!

Er du ved at fange budskabet?

Jeg ryger helt op i det røde felt, når mennesker argumenterer med den der “Hvad så med…”. Det medfører jo blot, at vi bliver i middelmådighedens tynde og ligegyldige sovs. Der kommer sgu ingen samfundsmæssig eller menneskelig udvikling ud af at tænke på den måde!

Hvis nogen gør opmærksom på, at det er ret uheldigt med de mange fejl, der begås af Lægevagten, nytter det altså ikke noget at forsvare det med “Jamen der begås vel også fejl af læger i Argentina?”. Det bliver den danske Lægevagt altså ikke bedre af.

Derfor dette lille opråb: Tænk over, om ikke du og alle andre kunne få meget mere ud af at debattere og tænke over EMNET frem for at finde et sted eller nogen, der har det værre, har begået samme fejl etc.? At for eksempel den tidligere borgerlige regering begik masser af fejl, gør jo altså ikke Thornings rædselskabinet mindre fejlfrit. At det amerikanske sundhedssystem ikke er perfekt, fjerner jo ikke de fejl, der er i det danske, vel?

Tænk engang, hvis det var muligt at debattere i en tråd på G+, på Twitter og alle mulige andre steder med det udgangspunkt, at nu vil vi ALLE prøve at finde ideer til at gøre det BEDRE. Det kunne jo godt tænkes, at der kom noget brugbart ud af det – chancen er i hvert fald større på den måde end ved klidmostrenes uformående, navlepillende og smådesperate “Og er det måske bedre i USA?” svar på alt mellem himmel og jord.

Nå – det var bare lige det, jeg ville sige. Nu kan du så skyde løs i kommentarerne 🙂

Rosenstand out!

Artiklens forfatter er Thomas Rosenstand

Rigtige kvinder og mænd deler da! Gør du?

7 kommentarer til “Sådan standser du al udvikling”

 1. Thomas Løcke

  Inden du begynder at klage for meget over dine danske brødre og klidmostre, så bør du nok lige overveje hvor meget værre det er i Sverige! 😀

  Det er en tendens der er i vores kultur: Forandring er farligt, så man forsvarer status quo med næb og kløer. Gennemtænkt argumentation er ikke altid i højeste kurs når talen falder på hvordan vores samfund er skruet sammen. Helt fundamentalt er det vel et resultat af evolutionen – det vi gjorde i går slog os ikke ihjel, så det er nok rimelig sikkert at gentage det i dag.

  Jeg er helt enig i at det er pinedød irriterende. Det forsinker fremdrift.

  1. Helt enig, Thomas. Det er meget værre i Sverige, men de har godt nok nogle sunde og struttende blondiner hinsidan 🙂

 2. Vi er fuldstændig enig. Jeg afholder mig tit fra at kommentere div. indlæg på de sociale medier netop på grund at disse ligegyldige kommentarer.
  Min seneste erfaring var at svare konstruktiv på et indlæg, give et råd og en idé, og så blive svinet til af trådstarter. Gider man lige svare sådan en person en anden gang … næppe.
  Men jeg synes det er fedt at du af og til tager kampen op og holder fast i dine holdninger. Også selvom vi ikke altid er enige 😉

 3. Ja, det er jo en klassiker.
  Jeg ser det lidt som en slags barnlig trods reaktion. De kan bare ikke lide dig og/eller dit politiske ståsted og føler sig således nødt til at erklære sig uenige… også selvom de ingen reelle modargumenter har. Så får man den der “… det kan du selv være…” argumentation. Det er sådan lidt børnehave-agtigt. En slags troll med ammehjerne? 😉

 4. Det er altid lettere at bortforklare noget crap, med henvisning til noget endnu værre…
  Eller ved at sige, at det ik er bedre i et andet land. Dermed får nogle, det er værd at bemærke at det kun er nogle, et bedre selvværd, fordi de føler at det ik er så dårligt alligevel…
  Men med den attitude får man aldrig en debat, og man får aldrig ændret tingene, da man altid kan finde noget, som er ligesom eller dårligere…

 5. Ha! Du er uforlignelig skarp. Jeg elsker din måde at provokere på og hvor har du bare ret. Men hvad sker der lige med dine videoer? Jeg savner dine skarpe videoindslag. Kom i gang igen – please?

  1. Tak Erik! Ikke alle ovre på G+ ser mit indlæg som særligt smart – faktisk er det blevet kaldt uintelligent. Men det har provokeret, og det var så’n set også meningen!

   Videoerne… Uha – du er ikke den eneste, der rykker mig i ørerne. Jeg har haft forbasket travlt (og har det stadig), og det er altså ikke lysten, der mangler. Jeg må nok hellere tage mig selv i nakken og få lavet nogen igen – jeg har skam masser på hjerte.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top